maandag 31 juli 2017

Tegen de borst

Het afgelopen jaar schreef ik een zevental blogs over borsten. Over grote borsten zelfs. Of nog specifieker: over het kledingstuk dat deze lichaamsdelen omvat. De BH. En heel eerlijk … ik heb mijzelf weleens de vraag gesteld: Is het professioneel gezien wel zo slim om te bloggen over dit onderwerp? Dan hield ik mezelf voor: Als ik een niet zo gangbare schoenmaat zou hebben, zou het dan raar zijn om over schoenen te bloggen? Nee, toch? Maar ja, de bustehouder wordt vaak met zoveel méér geassocieerd dan datgene wat het uiteindelijk is: een praktisch hulpmiddel om een lichaamsdeel te ondersteunen.

BH-loos

Nu stuitte ik een maandje terug via social media op een associatie met BH’s die ik nog niet kende: een toenemende overtuiging dat de BH de vrouwenborst meer kwaad dan goed doet. Met name de beugelvariant zou uit gezondheidsoogpunt uit den boze zijn. Sceptisch, maar ook wel nieuwsgierig, begon ik er wat meer over te lezen. Op internet inderdaad. (‘Jààà, da heb op facebook gestaan!’ 😉) Dat bracht mij onder meer bij interessante discussies van vrouwen onderling. Over comfort en gezondheid, maar ook over revolutie, vrijheid en wat de buitenwereld ervan vindt.


De mannelijke kijk

Vooral die buitenwereld, dat blijkt nog wel een dingetje. Want of we het nu willen of niet: borsten zijn eyecatchers. En terwijl diverse vrouwen in de online discussie zich zorgen maakten om de eventuele ongewenste blikken, opmerkingen of zelfs aanrakingen, voelde een man zich geroepen deze dames ‘gerust te stellen’. Hij opperde – waarschijnlijk met de allerbeste bedoelingen - twee argumenten, die mij behoorlijk tegen de borst stuitten. Allereerst meende hij dat vrouwen vanaf hun vroege jeugd onterecht bang gemaakt worden voor onbekende mannen en dat we daardoor niet aantrekkelijk durven zijn. Vervolgens schreef hij dat alle mannen blij worden van wiebelende borsten; in zijn ogen een steekhoudend argument de BH uit te laten.

Angst?

Ik bemerkte enige nijdigheid bij mezelf en probeerde scherp te krijgen waar dat vandaan kwam. Was het die opmerking over opvoeding? De man had een punt; ik denk dat wij vrouwen inderdaad leren bang te zijn voor mannen. Dat zou ik ook liever niet zien. Bovenal zou ik willen dat het niet nodig is. Maar helaas worden vrouwen nog steeds met regelmaat geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag van mannen. Dus hoe onterecht is die angst?

Dubbel

En dan zijn er nog die blije mannen. “Ik ben niet op aarde om wildvreemde mannen blij te maken.”, antwoordde ik nog in een opwelling. Dat is natuurlijk ook zo. Maar al ik heel eerlijk ben, vind ik het tegelijkertijd best leuk om aantrekkelijk te worden gevonden. Een welgemeend compliment of een vriendelijke glimlach… daar is niets mis mee. Integendeel. Maar een blik die blijft steken op mijn ‘onderste paar ogen’, het uitstoten van obscene oerkreten, sissend of fluisterend naast me blijven lopen of uit het niets oneerbare voorstellen doen… geen goed idee! En dan heb ik het nog niet eens over onuitgenodigd aanraken. Als dat een uiting van mannelijke blijheid is… laat dan maar zitten!

Geïrriteerd

Ik weet niet wat mij meer irriteert. Dat er mannen zijn die dit gedrag vertonen of dat minstens zoveel mannen zich nauwelijks bewust zijn van dit gedrag van hun seksegenoten en/of dat gedrag simpelweg bagatelliseren? Of is het alleen al die eeuwige associatie van borsten met seksualiteit. Hallo… het zijn maar gewoon lichaamsdelen hoor! Zo jammer, dat vrouwen in hun kledingkeuze blijkbaar rekening moeten houden met het mogelijke ongewenst gedrag van mannen. Ook als ze een keuze vanuit een bepaalde gezondheidsovertuiging willen maken.

En ik…?

Wie zich overigens, na het lezen van deze tekst, afvraagt of ik voortaan BH-loos door het leven ga … mwah, die kans is erg klein. Mogelijke reacties of blikken van vreemde en minder vreemde mannen spelen daarbij slechts een minimale rol. Ik heb het geprobeerd en ik vind het ronduit oncomfortabel en onflatteus. Ik ben en blijf een liefhebber van dit praktische hulpmiddel. Ik verzin wel wat anders om mijn borsten gezond te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten