donderdag 5 januari 2017

Lingerie nostalgie

In de laatste week van 2016 reisde ik met vriendlief af naar onze zuiderburen voor een paar dagen bourgondisch genieten. Het prachtige stadje Gent bood ons exact waar wij van houden; naast lekker eten en drinken, troffen wij er een gevarieerd winkelaanbod, maar bovenal sfeer en historie. Een wandeling door het centrum van Gent is als een stap terug in de tijd. In meerdere opzichten, zo bleek!

Zoals vroegah


Zo vond ik er een pareltje, een winkeltje zoals ik me dat slechts vaag van vroegah kon herinneren. Zo eentje waarvan men altijd zei: ‘Daar word je goed en deskundig geholpen!’. Ik ontdekte het winkeltje bij toeval. Of nou ja…toeval. De logo’s van bepaalde lingeriemerken weten doorgaans vrij snel hun weg naar mijn bewustzijn te vinden. Dus toen ik tussen alle mode-ketens in die kleine etalage de Freya en Fantasie logo’s spotte, was ik meteen scherp en alert. En zo stapte ik deze kleine ouderwetse korsetterie binnen. 

Enorme ladekast


Eenmaal binnen viel mijn oog meteen op een prachtexemplaar van Fantasie. Dat was ook niet zo heel moeilijk, want het aantal rekken met lingerie was zeer beperkt. Al snel bleek er geen 70FF te hangen. De oplettende verkoopster stond onmiddellijk welwillend naast me. Een degelijke, kordate dame van middelbare leeftijd… precies zoals je je ze voorstelt in zo’n winkeltje. ‘Helaas heb ik dat model niet meer in andere maten. Maar wat voor maat en kleur zoekt u?’ Ik noemde mijn maat en verzon ter plekke wat opvallende kleuren. De dame trok een enorme lade open en in minder dan twee minuten lag er een stapel van zeker 15 BH’s op de toonbank in blauw, groen, paars, rood en nog wat varianten daarop. Allemaal modellen die verder nergens in de winkel te zien waren.

'Mag ik even...?'


Met vier stuks vertrok ik richting paskamer. Ik had de eerste nét aan, toen het gordijn van de paskamer werd opengeschoven. Hoewel ik van de dames van Naron echt wel heb geleerd hoe ik de dames goed in een BH leg, was ik er nog niet helemaal aan toegekomen. ‘Mag ik even…?’, vroeg de kordate verkoopster nog. Zonder echt op het antwoord te wachten schoof ze met haar hand in mijn cups om de boel op zijn plek te leggen. Ze keek en zag: net niet goed. Volgende! In totaal paste ik op deze manier zo’n zes BH’s, tot zowel zij als ikzelf tevreden was. Om het setje compleet te maken, liep ze nog even naar de bovenverdieping, waar blijkbaar het slipjesmagazijn was ingericht. En voila: mijn nieuwste Freya aanwinst was een feit.

Toch liever modern


Ik moet zeggen: ik vond het een geinige ervaring. Het had iets nostalgisch. Een ouderwetse benadering, met moderne lingerie. De Naron-aanpak bevalt me doorgaans wel beter. Meer ruimte en meer zelf uit kunnen zoeken. Zelf mijn buste in hun houdertje leggen, al dan niet met aanwijzingen. Een modernere aanpak, zonder de persoonlijke aandacht en de deskundige blik uit het oog te verliezen. Mijn bezoek aan dit kleine lingeriewinkeltje was vooral vanuit historisch oogpunt erg leuk.

En dat Freya-setje? Die had ik ook zonder problemen bij Naron kunnen aanschaffen, zie ik ;-)
Al jaren trouwe klant!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten